Jdi na obsah Jdi na menu

Jak pěstovat česnek

17. 7. 2012

Česnek je dobré vysazovat, pokud nám to dovolí jarní půda.Výsadba se doporučuje spíše od května.

Jak správně pěstovat česnek?

Vysazujte jej na slunné, suché a vzdušné stanoviště. Stroužky nebo pacibulky z květenství vysazujte  v řádcích asi 8 cm od sebe, podpučím (bříškem) dolů. Při jarní výsadbě raději sázejte stroužky do hloubky 5 cm, pokud chcete sadit česnek na podzim, je nutná hloubka až do 8 cm.

Pokud sadíme namořené stroužky česneku, tak je  zamačkejte do půdy prstem do hloubky 5-8 cm. Sázejte je v jednom řádku po 10 cm, řádky by měly být od sebe vzdálené asi 35 cm.

Půda, do které česnek sadíte, by měla být písčitá nebo hluboká hlinitá, s dostatkem humusu. Do těžkých půd je vhodné přimísit písek. Česnek lépe vzejde, když stroužky při výsadbě zahrnete pískem.

Vydatná zálivka není nutná. Půdu raději zavlažujte jen při dlouhodobém suchu, zejména v květnu a červnu, protože česnek nesnáší trvalé mokro. Česnek nehnojte hnojem z chléva a také nepřihnojujte dusíkatými hnojivy.

Nepěstujte česnek tam, kde před ním rostly brambory, rajčata, pór nebo cibule.

Sklízíme plody své práce...

Včasná sklizeň je důležitá, protože u přezrálého česneku se začínají oddělovat a rozpadat stroužky a obtížně se sbírají. Suší se nejlépe na vzdušných a suchých místech.

Paličáky se sklízejí v době, když jim zbývá pět dužnatých listů, které mohou být i žluté.

Nepaličáky se sklízejí, když asi polovina rostlin má nať položenou na zemi.

k.jpg

Po vysušení se nať odřízne asi 3 cm nad cibulí a kořeny se zkrátí asi na 0,5 cm. Kořeny můžeme odstranit už při sklizni na poli, kdy se odřezávají i s částí podpučí, jež je v té době měkké. Při čištění se vytřídí cibule malé, poškozené, špatně vyvinuté, případně příměsi jiných odrůd. Vytříděné cibule se uloží ve skladových obalech na suchém větraném místě.